söndag 26 januari 2014

Hämnden

Det var torsdagen den 26 december några dagar efter julafton. Det var en vinter med massor av snö i den lilla staden Tranås i norra Småland. Nästan hela Tranås var och  tittade på avgörandet i seriefinalen på Bredstorps IP mellan Tranås Bois och Nässjö i bandy. Det var ett klassiskt möte och det brukade vara en väldigt bra stämning på läktarna, den här dagen var det publikrekord. Det var 13 876 personer som var och tittade på matchen.
Tranås duktiga nyförvärv ifrån Nässjö, Lucas Thörn, avgjorde matchen när matchklockan stod på 89:48. Lucas var väldigt omtyckt i sin nya klubb och sin nya stad Tranås. Men Nässjösupportrarna var inte glada i att han hade lämnat Nässjö, så Lucas hade fått stå ut med många fula ord och till och med fått hotmeddelande och hotsamtal från supporterledaren i Nässjö, Anders ”Biffen” Olofsson. Men det hindrade inte Lucas från att spela i Tranåslaget.
Klockan var 17:26 lokal tid när jublet hördes över hela Tranås, Lucas Thörn hade avgjort finalen med 12 sekunder kvar. Han hade kommit helt fri mot målvakten och rullat in bollen enkelt i mål, efter att han lurat målvakten totalt. Alla spelare slängde sig på Lucas i en stor hög nedanför Tranås Bois supportrarna. Domaren blåste av matchen och alla supportrar stormade in på planen och kramade om varandra och spelarna. Raketer sköts upp i luften i alla möjliga färger. Linn Nordkvist rusade in på planen och kastade sig på Lucas och kramade om honom.
Linn och Lucas hade varit tillsammans i snart 2 år, de träffades för första gången när de gick på gymnasiet. Efter gymnasiet sågs de inte på två år utan de träffades igen när Linn var och tittade på en bandymatch i Nässjö.
Lucas är 22 år gammal och Linn är 20 år, de bor tillsammans i en lägenhet vid Junkaremålsskolan. Lucas jobbar som butikssäljare på Intersport och Linn jobbar på Montico. Lucas och Linns familjer bor i Nässjö men har kommit till Tranås för att titta på matchen. Men de stannar inte på festen som spelarna ska ha för att de tog steget upp i elitserien. Lucas och Linns familjer tar en sväng ut på staden för att äta lite middag, för att senare gå hem till parets lägenhet. Linns pappa är inte med till Tranås, för han tycker inte om Lucas och hans familj. Han har uppträtt hotfullt den senaste tiden mot Lucas och även mot Linn.
Klockan är 20:40 när Lucas och Linn går från festen, de hade lovat att träffa familjerna vid sin lägenhet vid 20:30, så de är lite sena. Lucas bestämmer att de ska ta en genväg genom skogen. Det är väldigt mörkt ute i skogen när de går hand i hand på vägen, det finns ingen gatubelysning, så de ser inte så mycket. Men eftersom det är en vinter med mycket snö, lyser snön upp vägen framför dom.
Plötsligt skriker Linn till och blir precis vit i ansiktet. "Vad är det," frågar Lucas och kramar om henne. "Jag hörde något prassla till i skogen och tyckte att någon sprang förbi."  "Det var säkert inget," säger Lucas och börjar gå framåt igen. Plötsligt kommer en pinne inkastandes på vägen från skogen. Nu blir Lucas också rädd och stannar upp. "Vad ska vi göra?" säger Lucas till Linn. Men hon svarar inte utan faller bara ihop. Lucas blir ännu räddare och försöker prata med Linn, men han får inte liv i henne utan faller själv ihop.
Klockan är 11:00 på förmiddagen efter den stora bandymatchen. Axel, Jacob och Tommy har bestämt att de ska ut och springa i det fina vädret. För den här förmiddagen är det strålande solsken och någon plusgrad i luften. Grabbarna springer och pratar om gårdagens vinst, vad de gjorde bra, de diskuterar också nästa säsong för då ska de spela i Sveriges bästa serie, Elitserien. När de passerar bandyplanen uppe på Bredstorp så ser de vaktmästarna gå och plocka upp massor av skräp och flaskor efter det vilda firandet igår.
När de har sprungit en bit till så stannar de upp för en kissepaus. När de står där så skriker Jacob plötsligt till att de ska komma till honom, för han har hittat något. Han har hittat en mobil en bit in i skogen.                                                                                 "Är inte det här Lucas mobil," säger Jacob och funderar på hur den har kunnat hamna där. Sen hör Jacob och Tommy ett skrik till en bit in i skogen, det är Axel som har hittat Lucas jacka som han hade på sig på festen igår. Nu börjar grabbarna förstå vad som har hänt men de hoppas på det bästa. De går längre in i skogen och när de är ungefär 200 meter in i skogen så ser de både Lucas och Linn ligga där i snön i bara t-shirt och linne. Tommy springer genast fram och kollar pulsen, men det är för sent.
Klockan är 11:50 när poliskommissarie Bertilsson vaknar av ett tjutande ljud vid sitt vänstra öra, det är telefonen som ringer. Mats Bertilsson är 45 år och en man i sina bästa år. När Bertilsson svarar i telefonen så låter han trött och det är för att han drack lite för många öl igår efter matchen på efterfesten.                                                        "Hej, det är poliskommissarie Bertilsson, vad kan jag stå till tjänst med" hör Tommy när han kommer fram efter många pip i telefonen. När Tommy har berättat allt som de har varit med om och vad som har hänt så skyndar sig Bertilsson sig upp ur sängen för att genast ta tag i fallet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar