måndag 17 december 2012

Från glamour till misär

En bristande självbild kan ibland leda till oövertänkta beslut, som i slutändan kan vara förödande för den enskilde individen. Det budskapet delgavs vi idag under den gripande föreläsning vi lyssnade på. 
Tänk så viktigt det är att utveckla en stark självkänsla, att vara trygg i sig själv, våga tro på sig själv och framförallt bli bekräftad av andra.

Idag fick vi höra om den lille osäkre killen som mådde dåligt och hade ångest under stora delar av sin uppväxt. Bara för att han inte kände sig som alla andra. 
Hur han började bygga muskler och upptäckte att i takt med att hans muskler växte skapade han sig en identitet. En identitet som bodybuilder.Men för att upprätthålla sin identitet som framgångsrik bodybuilder började han dopa sig. Under ett par år levde han i glamour och umgicks med Hollywoodstjärnor, gjorde reklam och filmer av olika slag. 
De små mängder dopingpreparat han hade tagit från början räckte ej längre till i styrka, utan han ökade hela tiden på doserna. Av alla hormoner blev han slö och för att hålla sig pigg och orka träna började han gå på amfetamin. 
Allt snabbare snurrade spiralen neråt för honom, han använde mer och mer droger, drogs in i kriminalitet, förlorade sin bostad, hans organ slogs ut ett efter ett och gång på gång var han nära att dö. 
Hans dåliga självbild fick honom att börja använda anabola under sina glansdagar som firad och erkänd internationell bodybuilder, vilket slutade med att han som hemlös, alkoliserad och starkt beroende av amfetamin blev sittande på stans parkbänkar knappt förmögen att röra sig eftersom hans organ var helt slutkörda. 
Från toppen till botten. På grund av drogerna. Droger på grund av dålig självkänsla.

Föredragshållaren slutade med orden "om jag lyckas få en enda bland er att hejda er och inte börja med den skit som jag höll på med, då är jag nöjd. Hjälp varandra genom att uppmuntra och bekräfta varandra, hjälp varandra att skapa bra självbilder"
En stark och gripande föreläsning fick säkerligen många att fundera över begreppen självförtroende, självkänsla och självbild. Var och en måste själv bygga upp sin egen självbild, men det är vi runt omkring som skapar ramarna för hur den enskilde individens självbild utvecklas. 
Nu hjälper vi varandra!

6 kommentarer: