söndag 9 december 2012

Blötlagd lutfisk. Eller inte.

Traditioner är till för att följas. Eller brytas.
Idag tror jag att många utav oss har följt en tradition, men brytit en annan.
 Idag är det söndag, men inte vilken söndag som helst.
Det är andra advent och det är Annadagen.
 
Andra advent innebär att vi enligt tradition bör tända det andra ljuset i våra adventsljusstakar. Jag tror att de flesta utav oss är bekanta med denna tradition och att vi tänder adventsljusen under de fyra söndagarna som råder före jul. Däremot tror jag färre känner till varför vi firar advent. Adventsfirandet har sina historiska rötter i julfastan. Traditionellt i kyrkan är advent en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor.
Traditioner är definitivt till för att följas!
Majoriteten av svenska folket följer förmodligen denna tradition.
 
Annadagen innebär att vi enligt tradition skall lägga lutfisken i blöt. Jag tror att färre och färre personer i vårt land äter lutfisk och de som gör det, köper den förmodligen färdiglagad. Samhället och våra vanor ändras och det som förr var en tradition faller i glömska.
Traditioner bryts ibland.
Antalet svenskar som idag, av tradition, har lagt lutfisken i blöt är förmodligen lätträknade. 
 
Traditioner är definitivt till för att följas. Men de är lika definitivt till för att brytas. Det är du som bestämmer vilka val du gör. Vilka traditioner du är beredd att följa. Det är du som bestämmer om ljusen ska tändas och om lutfisken ska blötläggas.
Trevlig andra advent!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar