måndag 3 december 2012

Idén som förändrade världen

Den 3 december 1992 var för många en helt vanlig dag. Folk vaknade, gick till skolan eller jobbet, tränade, tittade på tv, läste en bok och levde sitt allra vanliga liv. Det var en helt vanlig dag helt enkelt. Men faktum är att 3 december 1992 var en dag som kom att förändra världen.
 
Idag är det 20 år sedan det allra första sms:et skickades. Sms:et skickades av en engelskman till en databas och i det stod det kort och gott
"MERRY CHRISTMAS".
Givetvis med genomgående stora bokstäver, vilket berodde på att dåtidens mobiler inte var programerade med små bokstäver. Sms, betyder short message service och tanken var helt enkelt att mobilanvändare skulle kunna skicka korta meddelanden till varandra.
 
Han var en klok man, finländaren Matti Makkonen, som uppfann sms:et. Lite otur för honom att han missade att ta patent på sin uppfinning, men tur för övriga världen att hans uppfinning spreds. För idén om sms kom verkligen att förändra världen. Människor har med sms möjlighet att kommunicera med varandra även när det inte finns tid/tillfälle/möjlighet/lust eller ork att ringa eller ses. Att smsa går snabbt och det är lätt. Det märks att det är populärt att smsa, för ofantligt många sms har skrivits under de senaste 20 åren. En del har varit viktiga och andra mindre viktiga. Oavsett vilket tror jag att vi alla uppskattar och glädjs varje gång vi får ett sms. Det pirrar till lite i maggropen och det är med en viss förväntan man öppnar upp sitt meddelande. Besvikelsen är stor om det "bara" visar sig vara ett massutskick från Lindex eller ännu värre från Bauhaus, som meddelar att bultar nu är extra billiga. 
 
Att sms används flitigt märks tydligt eftersom det i Sverige skickas ca 8,1 miljarder sms om året! Det är mycket!  Det innebär att varje invånare skickar i snitt 4 sms om dan och 117 sms i månaden. Att det varje år skickas 70 miljoner sms i Sverige just på julafton bör vara att tecken på att vi inte bara skickar sms när vi vill meddela varandra något utan vi skickar dem även för att vi bryr oss om varandra. Troligtvis ser budskapet i de 70 miljoner julaftonsms:en ungefär likadant ut som det allra första gjorde för 20 år sedan.
Två ord som säger väldigt mycket.
merry christmas!!!!
Idag har vi med dagens fina mobiltelefoner möjlighet att välja om vi vill skriva med stora eller små bokstäver i våra sms. Oftast bor det en liten latmask i var och en av oss. Denna latmask orkar inte ändra från små till stora bokstäver. Så ett sms av idag är nog vanligtvis skrivet med genomgående små bokstäver, följt av en hel rad utropstecken, för att verkligen visa att vi glädjs över julen.
 
Idag ska jag skriva det här blogginlägget, jobba, träna, smsa och se på tv. Det är en helt vanlig dag för mig helt enkelt. Samtidigt väntar jag med spänning och ser fram emot alla de uppfinningar som hela tiden uppfinns. Uppfiningar som uppfinns alldeles vanliga dagar.
Uppfinningar som förändrar världen!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar